22 juni 2014

Städjan och Nipfjället i Dalarna


Lill-Nipen - vilken vy och lätt knalle att ta :-)

Nipfjället
Städjan och Nipfjället är två kända fjäll i Dalarna.
De ligger i ett naturreservat där man kan uppleva gammelskog, sjöar och gamla fäbodar. 
Städjan reser sig 1131 meter över havet. Om man ser den från söder så ser den ut som en kägelformad vulkan. Från andra hållet ser så ser man den välkända siluetten som gett fjället dess namn. År 1844 inspirerades Richard Dybeck av fjället till temat i Sveriges nationalsång - "Du gamla, du fria, du fjällhöga nord." Man kan ta sig upp på Städjans topp från flera håll. Nära toppen på ca 1000 meters höjd så finns Sveriges högst belägna växtplatser för bergglim och mosippa och även fjällnejlika. Djur finns det gott om. Många fågelarter som exempel Hökugglan, fjällripan och ljungpipare. Man kan även se renar för de har betesmarker runt om vid Städjan. 

Det finns otaliga vägar och leder som gör Stjädjan och Nipfjället lättillgängligt. Parkeringar finns uppe på fjällheden söder om Nipfjället och är bra utgångspunkter för sommarens turer. Härifrån kan man också ta en dagstur till Städjans topp eller bara ta en kort promenad till Lill-Nipen. Det vill jag göra!

Vägen mellan sommar- och vinterparkeringen kallas för Trollvägen. Om man stannar sin bil där på en skyltad plats, frikopplar och släpper på bromsen, så börjar bilen rulla uppför!! Måste bara vara en märklig upplevelse och en av Sveriges mest berömda synvillor! Spännande!

Bara utsikten från sommarparkeringen har tre stjärnor i GUIDE MICHELINs turistguide!


Hoppar verkligen att vi gör något av detta om vädret tillåter:


Kolla in denna sida- vilken upplevelse:
Utsikten från parkeringsplatsen vid Nipfjället! Vackert!

Instagram:
Instagram


Bilder från internet.

2 kommentarer:

  1. Deilig, friskt og fint på fjellet! nå gledre jeg meg til å dra til fjells på mandag, heldige meg :-)

    SvaraRadera
  2. Om vädret tillåter ja, hihi.....just nu verkar det inte lovande och inte nästa vecka heller....i början på juli ska vi få molnigt och hela 17 grader !!!.....åtminstone hos oss......nä va fasen har sommaren tagit vägen...blir det så här hela sommaren sticker vi till Medelhavet igen.....ha det nu så bra min vän!....vi håller tummarna för en bättre sommar så du kan sticka iväg till fjällen ;)))
    Kram bia

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...